Най-недостъпните жилища у нас са в София, където под

...
   Най-недостъпните жилища у нас са в София, където под
Коментари Харесай

Соф. жилищата са надценени 47%, цените им са удвоени за 8 г.: Булбанк

   Най-недостъпните жилища у нас са в София, където под 10% от фамилиите могат да се разрешат парцел през 2022 година, сочи годишният отчет на най-голямата банка в България УниКредит Булбанк. Почти на същото равнище се движат Пловдив и Варна. За да си купи апартамент, семейство със междинни съгласно статистиката приходи (а две-трети от българите имат по-ниски) би трябвало да спести 100%, само че от брутната си заплата в продължение на 6,7 година, което прави повече от 10 години, в случай че се вземат поради чистите приходи. Като единствено за година утежняването е с 10% - предходната е било 6,1 година

През 2023 година делът на кварталите с двуцифрено съответствие приходи по отношение на цени доближава 35% от всички квартали в София. Това съставлява известно нарастване по отношение на година по-рано, когато делът на кварталите с двуцифрено съответствие цена по отношение на приход е 31%. Този резултат сочи за съществуването на забележителен дял местоположения с прекомерно надценени жилища през 2023 година, защото в интервала 2013 година - 2015 година, когато цените в София са близки до равновесните, делът на локациите с двуцифрено съответствие цена по отношение на приход остава непосредствен до нулата.   

Според изчисленията на икономистите, с цел да се върне пазара още веднъж към равновесие, при изискване че приходите останат без смяна, е нужен спад в цените на жилищата в София от 47%.
Обратното, в случай че цените на жилищата останат закрепени и целият преход към равновесен пазар се реализира единствено посредством нарастване на приходите, последните би трябвало да набъбнат с цели 89%.

Ако се екстраполират исторически регистрираните темпове на повишаване на приходите на семействата в София през последните пет години, такава промяна би лишила близо десетилетие, в което приходите ще би трябвало да се усилват, в изискванията на статични цени на жилищата.

Ръст на цените от над 100% за интервал от седем години е регистриран в най-големите градове на повече от половин дузина европейски страни - Унгария, Чехия, Нидерландия, Португалия, както и в прибалтийските стопански системи. Стойности сред 70% и 100% са регистрирани в някои от най-големите градове в Словакия, Словения, само че също по този начин в Австрия и Германия. На този декор растежът, регистриран в София (94%) също наподобява забележителен, макар че ниското стартово равнище на цените на жилищата в българската столица през 2015 година, може да се преглежда като неутрализиращ фактор.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР